Maarten & Simone 10
dec 2014
De grote oversteek en de kleine lettertjes ...
We zijn inmiddels halverwege Kaapverdië en st. Lucia en hebben nog 1.090 mijl voor de boeg. Vanuit Las Palmas zijn we al 16 dagen onderweg. Als we geen brokken hadden gehad en om moesten varen via Kaapverdië, zouden we er nu bijna zijn geweest. Na een wat rommelig begin zijn we inmiddels behoorlijk gesetteld aan boord. Het is zo’n 28 graden, het zonnetje schijnt, de wind waait constant en we buiten wat verdwaalde wolkjes is de lucht helder blauw. Het hengeltje hangt al weer uit en het is, lokale tijd, al weer 12 uur geweest waardoor we ons eerste biertje al achter de kiezen hebben. Dit is zoals we de oversteek hadden voorgesteld. Dit is de oversteek zoals hij in de ‘folder’ stond. Maar ja, er stonden natuurlijk ook wat kleine lettertjes in de folder die wij natuurlijk weer niet hadden gelezen ;-)
Zoals eergisteren, toen de wind uit het niets ineens opliep tot 35-40 knopen en het de hele nacht zo bleef waaien. De regen kwam met bakken uit de lucht en de golven bouwden zich snel op tot 4 tot 6 meter. Door elke golf wordt je vervolgens weggezet, waardoor je niet meer normaal door de boot kunt lopen. Regelmatig dendert alles uit de kastjes en staand plassen, voor ons mannen erg belangrijk, lijkt soms meer op een gymnastiekoefening met als gevolg dat je na elke kleine boodschap net zo goed de hele badkamer kunt schoonmaken en zelf even douchen. ‘s Nachts knallen deze golven met harde klappen tegen de zijkant van de boot, waardoor slapen een onmogelijke opgave wordt. Het klinkt alsof de zee verwoede pogingen doet om de boot in twee stukken te splijten.
Omdat we ‘s nachts bij toerbeurten wakker moeten blijven is het heel moeilijk om in je ritme te komen. Zeker na een paar wat ruigere nachten bouw je snel een slaapgebrek op met bijpassende korte lontjes waardoor Pieter en ik (weer) regelmatig onze aanvaringen hebben. Als oplossing hebben we Pieter ook een vaste ‘dienst’ gegeven. Met als gevolg meer slaap voor mij en een nog korter lontje voor Pieter :-)
De dagen en nachten dat het minder waait zijn heerlijk, maar al snel saai te noemen. De golven lijken na twee dagen allemaal zo’n beetje op elkaar en zelfs de sterren en de maan die ons ‘s nachts bijlichten, verliezen na een aantal dagen hun schittering. Inmiddels zijn alle Donald Duck’s 15 keer gelezen, de knutselspullen zijn bij op, Simone leest zo ongeveer een boek per dag en ik kijk soms wel vier afleveringen van Breaking Bad per dag. Gisteren hebben Noor en Simone uit pure verveling zelfs de kerstboom al gezet!
De uit Las Palmas meegenomen ‘verse’ groenten zijn inmiddels een eigen leven gaan leiden. De witte kool of beter gezegd ‘de groente formerly known as Witte kool’ kwamen we in een verdwaalde kruk tegen. En zo bleek dat we de hele week Dirk onterecht hadden beschuldigd van het veelvuldig verspreiden van diverse gassen. Alles overboord dan maar en poetsen tot de geur eruit is ...
Verder laat een periodieke inspectie van de koelkast zien dat we nog maar 8 biertjes hebben. Leren we het dan nooit! We zijn nog minstens 7 dagen onderweg en dan 8 biertjes voor twee volwassen mannen ... Dat wordt afzien.
Waarom vertel ik dit eigenlijk? Om te klagen? Welnee, het is heerlijk hier op de boot. We hebben het prima naar onze zin en genieten van het feit dat we ‘gewoon’ de Atlantische oceaan aan het oversteken zijn. Maar échte zeilers zullen we (behalve Simone en natuurlijk Hennie) wel nooit worden. Daar heb ik toch te weinig rust voor. Dus heeft iedereen toch ook heel veel zin in de overkant. De beloofde Rum Punch, vriendjes en vriendinnetjes en een lekker potje voetbal lonken na twee weken op zee. Dus ondanks dat alles super gaat en we ons realiseren dat we met iets bijzonders bezig zijn, tellen we stiekem de dagen af. Nog 7 (of 8) dagen en dan zijn we er ... Tot snel.

Reacties
#1 Corné
Wat een vet avontuur. Hier is het ook wel eens saai hoor. Keep up!
heel lang geleden
#2 Olle
Klinkt fantastisch tussen de verveling door! Zien jullie ook kans om wat foto's te uploaden van de parasailor?
heel lang geleden
#3 Karin
arme Pieter :) xx
heel lang geleden
#4 Eveline
Hallo allemaal, keek net op de kaart maar dan zie je pas hoe ver jullie al zijn, wie had dat kunnen denken. Ben blij dat het nu allemaal goed gaat. Hier is het inmiddels wel echt winter, 2 graden vandaag dus ik ben wel jaloers als ik jullie verhalen lees. Dikke kus.
heel lang geleden
#5 Pascale
Hier is het pas saai, saai weer. Ennuh, jullie kunnen het best wel hoor 'heren'. Gewoon met die billen op de bril. Valt echt best mee! Gewoon oefenen......tijd genoeg! :-):-)
heel lang geleden
je reactie
naam e-mail adres nieuwe code code  
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.