Maarten & Simone 20
jul 2014
Proost! Op een valse start!
De boot volgeladen met sla, drank, pasta en chips. Olie gecontroleerd, koelwater OK, flinke (zij)wind, maar we zijn er helemaal klaar voor. Elektriciteit losgekoppeld, de uitschuifbare boegschroef naar beneden, trossen lossen en … daar gaan we. Soepel manoeuvreren we ons huisje voor de komende 400 dagen uit onze box de haven uit. De champagne staat al klaar en we zijn helemaal klaar voor onze eerste trip. Na een korte tussenstop in Formentera wilden we in één keer door naar het Noord Oosten van Sicilië, de Eolische eilanden.
We zijn de haven nog niet uit of de boegschroef geeft een alarm. Blijkbaar geblokkeerd. Oh jee, omdraaien? Nee, geen denken aan. Dan maar zonder boegschroef verder. De zekering van de boegschroef eruit en het alarm stopt :-). De haven uit, zeilen erop en ‘knal’, we laten de kurken van de (kinder)champagne ploppen en we toosten vol blijde verwachting op wat komen gaat. Jammer van de boegschroef, maar die fixen we wel in Griekenland.
Na twee uur heerlijk zeilen krijgen we het eerste alarm ‘position fix lost’. Geen idee wat dat betekent, ‘press OK’ dan maar en weer doorzeilen. Nog geen 5 minuten later gaat hetzelfde alarm weer. Hmmm, toch de handleiding er maar eens op naslaan. Tijdens het lezen van de handleiding gaat het alarm nog 5 x en langzaam komen we tot de ontdekking dat ook onze positie op de kaart verdwijnt. De GPS blijkt er mee op te houden. Dat betekent dat onze navigatie, de radar en AIS ook nutteloos wordt. Na drie en een half uur zeilen, geen bereik meer met de telefoon een aantal resets en nieuwe systeem setups zijn we eruit: we draaien om! Dit probleem is te groot om zelf onderweg te fixen. Met gezonde tegenzin gaan we daarom weer terug naar Torrevieja. Nu maar hopen dat we daar in het weekend iemand kunnen vinden om het probleem op te lossen.
En zo zitten we, zo’n zeven uur nadat we vertrokken zijn, weer in Torrevieja. Ach, we kunnen er ook wel om lachen. Beter nu dit probleem, dan midden op de Atlantische oceaan. Gelukkig vinden we iemand die morgen het probleem met de GPS kan fixen (het zat blijkbaar in de bedrading). De boegschroef is er erger aan toe. We takelen hem handmatig omhoog en trekken de zekering er weer uit. Eerst een onderdeel bestellen en dan (laten) nasturen naar Griekenland. We kunnen morgen (maandag) weer weg. En na deze valse start kan ons avontuur dan toch beginnen!
je reactie
naam e-mail adres nieuwe code code  
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.