Maarten & Simone 7
feb 2015
School of life ;-)
We zijn erg blij dat de kinderen het zo goed naar hun zin hebben op de boot. Ze missen natuurlijk af en toe hun vrienden, maar als het aan hen ligt zouden we gerust nog een paar jaar kunnen doorvaren. Het is heerlijk om te zien hoe makkelijk de kinderen zich aanpassen aan het dagelijks leven op de boot. Wij (en zij) ontmoeten wekelijks nieuwe vrienden, zien nieuwe culturen, nieuwe planten en nieuwe dieren. Ze zwemmen, snorkelen, duiken, wandelen, varen met de dinghy en proberen te surfen. Logisch eigenlijk dat ze het naar hun zin hebben. Maar wat eigenlijk nog het leukste is, is dat de kids zo snel en zo veel leren.
De officiële schooluurtjes met wiskunde en Nederlands zijn soms wat lastig en gaan niet altijd zonder weerstand, de officieuze lesjes gaan daarentegen heel goed. Tijdens biologie onderzoeken de kinderen allerlei nieuwe dieren zoals schildpadden, pijlstaartroggen, barracuda’s en zeesterren. Tijdens aardrijkskunde bekijken we samen de route en bestuderen de eilanden met het regenwoud, de watervallen en bespreken de soms grote verschillen tussen arm en rijk in deze landen. Tijdens techniek repareren we samen de generator en omdat we zoveel bevriende boten hebben uit andere landen zoals Canada, Denemarken, Zweden en Frankrijk, leren ze erg goed communiceren in het Engels, zelfs een beetje Frans en pikken woorden op uit het Zweeds en Deens. In het Engels praten de kinderen met elkaar over hun eigen land en cultuur en leren over de zomers en winters in Quebec. Ze zijn een soort sponsen, heerlijk om te zien. Een mooi voorbeeld is Noor. Toen ze in Las Palmas, Gran Canaria voor de eerste dag naar de kids-club ging ontdekte ze dat er alleen maar buitenlandse kinderen waren. Ze kwam daarom erg verdrietig thuis omdat ze niet met de andere kinderen kon praten. Ze zei snikkend: “Papa, mama, ik wil heel graag Engels leren, kan dat?” Nu zo’n drie maanden later zit Noor met Demi, haar 10-jarig Canadees vriendinnetje Carcasonne (een gezelschapsspel) te spelen. Omdat Demi het nog nooit heeft gespeeld, legt Noor het spel uit aan Demi … in het Engels. Het is echt niet normaal hoeveel en hoe snel kinderen leren met de juiste motivatie en in de juiste omstandigheden.
We hopen natuurlijk dat het officiële schoolgedeelte uiteindelijk ook helemaal goed gaat en ze volgend jaar allemaal ‘over' mogen. Maar mocht dat onverhoopt niet lukken. Wij weten in ieder geval zeker dat ze dit jaar erg veel geleerd hebben, waar ze hun leven lang nog veel aan zullen hebben ;-).
Reacties
#1 De Vriesjes, van de overkant
& dat neemt niemand jullie meer af: super!! Wij genieten van de mooie verhalen en schitterende foto's. Thanks & keep enjoying!
heel lang geleden
#2 Rachel
Een ervaring om nooit meer te vergeten. Om deze reden zou het niet erg zijn om thuis een jaar in te moeten halen, erg gaaf!
heel lang geleden
#3 Rachel
Een ervaring om nooit meer te vergeten. Om deze reden zou het niet erg zijn om thuis een jaar in te moeten halen, erg gaaf!
heel lang geleden
#4 Ellen
Fantastisch, wat een mooi klimaat om in te leren! En zo waardevol. Ik heb enorme bewondering voor de wijze waarop jullie dit samen organiseren. Leer-ze!
heel lang geleden
#5 Jos en Nolly
Wat een ontzettend leuk verhaal weer kijk er steeds weer naar uit iets van jullie te horen. Wat ziende kinderen er goed uit en jullie ook natuurlijk. hier alles goed in eindhoven bijna carnaval. Ik denk ook dat het voor de kinderen een fantastische belevenis is en dat pakken ze jullie niet meer af tot de volgende keer veel lieve groeten van ons voor jullie allemaal Nolly en Jos
heel lang geleden
#6 Sara Franken
Dat klinkt echt supper gaaf allemaal!! Ik ben stiekem een beetje jaloers op jullie, had ik ook maar op zoon gave manier naar school kunnen gaan!! Geniet er lekker van! Groetjes Sara
heel lang geleden
#7 sander kemper
En zo is het. Niets is beter voor je kinderen dan ze meenemen op een avontuur als dit. Laatst nog uitgebreid met iemand gesproken die jaren als kind met z'n ouders heeft gezeild. Al zijn vrienden en kennissen die hij kent zijn allemaal zeer goed terecht gekomen. Wij kijken er enorm naar uit om straks onze kinderen mee te nemen en ze zelf te onderwijzen en mee te geven wat wij belangrijk vinden en niet een slap aftreksel van de maatschappij zoals dat nu in NL gebeurd. En het belangrijkste is dat een kind, kind moet zijn en dan tot grootse prestaties in staat is zoals je nu ziet bij jullie Noor. Fantastisch hoor. Groet Sander.
heel lang geleden
#8 Pascale
Wat super leuk om te lezen, leuk zijn kinderen toch hè! :-) Groetjes P
heel lang geleden
#9 Maite van beeck
leuk hoor veel plezier en groetjes van mij !🐶🐱🐭🐹🐰🐯🐧🐼🐒🐴🐍🐔🐵🐗🐣🐥🐮🐤 julie onddekken ook heel veel leuke dieren echt kei leuk!
heel lang geleden
je reactie
naam e-mail adres nieuwe code code  
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.